Witam , znaczna część trenujących na siłowni osób zwraca jedynie uwagę na to, by zapewnić jak największą podaż białka, uznając ten składnik za kluczowy dla rozwoju muskulatury. Tymczasem zarówno dla zachowania zdrowia, jak i prawidłowego utrzymania zadowalającego progresu na treningach i konsekwentnej poprawy kompozycji sylwetki ważna jest także [...]
Drżenie dłoni, ciała, mięśni po wysiłku fizycznym może być związane ze zmęczeniem po treningowym. Każdy z nas jest inny i każdy reaguje na zmęczenie inaczej. Jeśli jednak niepokoi Cię to, idź do lekarza, być może dostaniesz skierowanie do reumatologa, który na pewno Ci pomoże jeśli będzie to coś groźniejszego. Warto również kontrolować ciśnienie, [...]
Cześć! Planując redukcję, warto najpierw obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Wzór znajdziesz tutaj: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
/SFD/2023/10/16/369364c4e46f4dfbb56ffda2d0440c2b.jpg Kwestia jak wygląda Twoja sylwetka, ale jeśli nie ma tragedii z ilością tkanki tłuszczowej na brzuchu czy bokach to bym się nie szarpał z rekompozycją bo ona rzadko się udaje. Poza tym jeśli jesteś na deficycie kalorycznym to jesteś na redukcji. Rekompozycja najczęściej zachodzi gdy jesteś w [...]
Tutaj masz ściągę z czego korzystać i z czego podbijać tłuszcze, białko i węgle. http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY%2C_jakie_wybiera%C4%87_-t1135388.html http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html#post1 http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html#post1 [...]
Cześć! Obecnie powinieneś rozpocząć redukcję. Aby to zrobić zacznij od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego, wzór znajdziesz tutaj -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
/SFD/2022/8/10/8f0308ca1dd747938d0c1c6f88582026.jpg Przy jakichkolwiek problemach ze zdrowiem najpierw konsultacja z lekarzem czy nie ma przeciwwskazań do treningu siłowego i tak jak poniżej koledzy sugerują od tego trzeba zacząć i ewentualnie wdrożyć leczenie. Nie ma co ryzykować pogorszenia stanu zdrowia choć najczęściej aktywność fizyczna ma [...]
Oczywiście, że gainer możesz wkomponować w swoją dietę w końcu jest to zamiennik posiłku i najlepiej stosować go jako posiłek po-treningowy. Jest lekko strawny i szybko się wchłania. Jeśli natomiast masz bardzo mało kalorii w swojej diecie, to warto bazować na konwencjonalnej żywności, gdyż jest ona większa objętościowo i bardziej sycąca od [...]
Jeśli chodzi o spalacze zamawiane z USA, to faktycznie jest z nimi problem. Mniejsze sklepy i niesprawdzeni sprzedawcy często wykupują produkty, które zostały wycofane ze sklepów z USA z przyczyn nietrzymania składu lub znalezienia w nich substancji niebezpiecznych, zakazanych. Dotyczy to także wielu przedtreningówek i produktów, które są [...]
No tak, standard. Nikt kto nie jest na diecie i nie jest związany ze sportami sylwetkowymi nie zamartwia się takimi "głupotami". Natomiast jeśli poważnie podchodzisz do kształtowania sylwetki, a wiedz, że sporty sylwetkowe i kulturystyka to styl życia, to nie ma zlituj się. Dieta jest głównym czynnikiem odpowiadającym za budowanie mięśni, [...]
Cześć! Na samym początku powinieneś sprawdzić jakie jest Twoje "0 kaloryczne", czyli ilość kalorii jakiej potrzebujesz by funkcjonować i nie zyskiwać ani nie przybierać na masie biorąc pod uwagę całą Twoją aktywność. Możesz obliczyć, to na kalkulatorze tutaj:
Cześć! Jeżeli chcesz zrobić redukcję to najpierw powinieneś obliczyć ile kalorii powinineś spożywać. Wzór do obliczeń znajdziesz tutaj - http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Witam , nie ulega wątpliwości, że kluczem do uzyskania pożądanych efektów podczas pracy nad sylwetką jest odpowiednie dobranie celu Niestety w praktyce okazuje się, że wiele osób ustawia priorytety w sposób niewłaściwy, przez co dochodzi do sytuacji, w których redukcje stosowane są przez jednostki szczupłe, a niekiedy wręcz wychudzone, a masa [...]
Cześć! Przede wszystkim taki deficyt nie jest zdrowy i szybko przestaniesz się czuć dobrze. Wylicz poprawnie zapotrzebowanie, tutaj masz wzór: http://www.sfd.pl/-t276436.html . Taki skok wagi nie jest normalny, dlatego powinieneś zmniejszyć deficyt i przeprowadzić normalną redukcję.
Najczęściej jajek nie łącze z węglowodanami, gdyż na śniadanie jadam najczęściej tylko białko i tłuszcze. Jeśli jednak wyjątkowo mam apetyt, to najcześciej jest to dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo lub chleb czysto-ziarnisty, ewentualnie wafle kukurydziane, tak jak na poniższym foto. Co do patelni... ja osobiście polecam Tefal. Bez [...]
Oczywiście że tak! Jest to niezwykle popularne zestawienie suplementów, które w połączeniu z dietą i treningiem gwarantuje uzyskanie sportowego wyglądu. Wyższy udział białka w diecie powinien być podstawą każdej dobrze zaplanowanej redukcji wagi. Dlaczego? Wyższy udział białka przyspiesza tempo przemiany materii, daje uczucie większej sytości, [...]
Witaj, na początek warto zadać sobie jedno strategiczne pytanie. Skąd wzięła się Twoja nadwaga i jakimi produktami i stylem życia do tego doprowadziłeś. Mogły nimi być: fast foody, słodzone napoje, piwo i alkohol, słodkie, słone przekąski, co w efekcie skutkowało nadmiarem kalorii. Oczywiście te opisane wyżej produkty będzie trzeba wyeliminować [...]
Cześć! Jeżeli chcesz zrobić redukcję to najpierw powinieneś obliczyć ile kalorii powinineś spożywać, a nie szacować. Wzór do obliczeń znajdziesz tutaj - http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. [...]
Dzień dobry. Masę możesz robić 3 miesiące, proponowałbym później zrobić przerwę od masy na 2 miesiące i robić redukcję, potem wejść na 1 miesiąc siły, potem znów masa potem redukcja potem siła, i tak dalej i tak dalej. Co do treningu na masę, musisz robić zakres 2-12 powtórzeń, nie więcej nie mniej, inaczej nie spodziewaj się efektów. Musisz jeść [...]